O poveste plină de căldură și umor despre legătura dintre generații, scrisă de Narine Abgarian și Valentin Postnikov și văzută prin ochii unor copii care îl adoră pe „bunicul” Oscar, un mare pasionat de ciocolată. O lectură asemenea unui cub de ciocolată fină, cartea te îmbie să savurezi fiecare pagină, oferind momente de nostalgie și de bucurie.
Când și cum poate fi valorificată?
- De ziua bunicului tău
- De Ziua Mondială a Ciocolatei, 7 iulie
- La clubul de lectură al clasei, al familiei
- La cursul „Micii cofetari”
- În cadrul unui atelier de scriere creativă
Cunoaștere
Află mai multe informații despre simțul gustului, responsabil cu perceperea aromei și a savorii alimentelor și băuturilor, din filmulețul de mai jos:
Reflecție
- Care este desertul tău preferat?
- Ce aromă are gustul copilăriei tale?
- De cine îți amintește bunicul de ciocolată?
- Care a fost cea mai dulce zi a ta?
- Dacă ai participa la Târgul Dulciurilor, cu ce desert te-ai înscrie în concurs?
- De ce este bunicul Oscar un bunic „neobișnuit”? Prezintă cel puțin trei argumente.
Predicții
- Care crezi că este conținutul cufărului?
- Cu ce plan se vor întoarce surorile Paulsen în Bergen?
- Cine va câștiga medalia de aur la ediția viitoare a Târgului de Dulciuri?
Creativitate
- Inventează nume potrivite pentru o cofetărie. Inspiră-te de la numele pe care le poartă cofetăriile din carte.
- Imaginează-ți că ai avea o cucă. Povestește cum ar arăta o zi din viața ta alături de această pasăre simpatică.
Distrează-te prin Artă
- Realizează un desen cu decorul din vitrina unei cofetării.
- Creează un colaj, folosind ambalaje de bomboane.
- Decorează torturi din plastilină.
Activități practice
- Notează titluri de cărți cu și despre bunici, pe care le-ai citit.
- Realizează un afiș pentru Târgul Dulciurilor din localitatea ta.
- Descoperă bucate care îmbină gustul dulce cu cel sărat sau picant.
- Verifică dacă există specia de cactus Barba-bunicului.
- Desenează casa familiei Sjursen, respectând descrierea scriitorilor și studiind arhitectura orașului Bergen.
Quiz
Unde se afla localitatea natală a Bunicului Oscar?
a)într-o zonă de munte b)la malul mării c)la marginea unei păduri
De la cine avea bunicul ceasul?
a)de la tatăl său b)de la un unchi c)de la străbunicul său, Oscar
Ce prafuri presărau surorile Paulsen pe dulciuri pentru a le schimba gustul?
a)sare, piper și ghimbir b)sare și boia c)sare, piper și cardamom
Bingo cu dulciuri
Deși dulciurile în cantitate mare nu au reputație bună, noi vă recomandăm idei de dulciuri ce pot fi făcute sănătos, împreună cu familia. Încearcă și bifează cât mai multe rețete și strigă BINGO atunci când completezi o linie sau o coloană.
Descarcă fișa de aici:

Cuca și Bunicul de Ciocolată recomandă
Inimi de gofre, scrisă de autoarea norvegiană Maria Parr, este o poveste emoționantă și plină de farmec despre prietenie, familie și bucuriile copilăriei. Cartea este adesea comparată cu operele lui Astrid Lindgren, datorită amestecului său de umor, tandrețe și profunzime.


Lansarea cărții în București
Rețetă-desert Bunicul de ciocolată
de Ioana Pârvulescu
Ingrediente necesare:
- un băiat de 6 ani și jumătate și o fetiță de 8 ani
- doi părinți
- un bunic cu poftă de dulciuri neobișnuită
- trei băbuțe-surori
- un director de școală
- un rege norvegian
- o sărbătoare la Bergen
- zahăr, umor, aventură
Pentru ca această acestă rețetă să iasă cum trebuie e bine să aveți și un cufăr ferecat, precum și o cucă de buzunar (adică un cuc feminin care locuiește în buzunar și dă sfaturi bune).
Cum se face acest desert:
Se iau cei doi frați, Martin și Matilda și sunt lăsați să se certe câteva minute, până se plictisesc. Când compoziția aceasta se răcește, se ia un bunic de ciocolată, Oscar, adică unul care mănâncă numai dulciuri, și se aduce lângă cei doi copii. Atenție mare, bunicul fiind foarte dulce, se va lipi de orice obiect, mai ales de tavan, unde atârnă ore-n șir ca o lustră cu barbă. Se va lipi și de inima cititorilor și va rămâne acolo un timp nedeterminat.
Separat, se pregătesc într-un castron trei surori răutăcioase, Helga, Agnes și Magda. Apoi, cele 3 se amestecă bine de tot cu și în toate locurile în care se află ceva dulce. Vor sabota bunătățile cofetarilor cu piper, sare și muștar. Atunci se pune un pic de drojdie de suspans ca să se umfle conflictul.
Se lasă la crescut timp de 158 de pagini.
La sfârșit, se presară din belșug cu bomboane, prăjituri, halva, biscuiți, ciocolată, miere, jeleuri, zahăr cubic, torturi cu marțipan, cornulețe, fursecuri cu migdale, miniecleruri, plăcintuțe, drajeuri, alune caramelizate, torturi etc. Nu necesită coacere sau prăjire, se poate consuma imediat, în orice cantitate.
Ingredientul secret: bucuria scrisului și talentul marca Abgarian. Ajutoare în laborator: Valentin Postnikov și ilustratoarea Marina Puzirenko. Desertul este foarte frumos servit în limba română de traducătoarea Elena Drăgușin Richard și de Humanitas Junior.
Este o rețetă eco și bio, deci extrem de sănătoasă. O pot mânca și veganii. Nu produce diabet, în orice cantitate și oricât de repede ar fi consumată. Poftă bună la cartea-desert!






