Intr-o zi de duminică, dintr-un mic ou aflat pe o frunză apare o omidă foarte mâncăcioasă. In fiecare zi a săptămânii aceasta mănâncă progresiv un măr, două pere, trei prune, patru căpșuni, cinci portocale, dar pentru că îi era in continuare foame, in a șasea zi se lăcomește și mănâncă multe alimente care nu ii fac bine – precum tort de ciocolată, inghețată , o felie de brânză, o felie de salam, o acadea, o felie de prăjitură cu cireșe, un cârnat, o brioșă și o felie de pepene. Dar după ce ronțăie o frunză, omida se simte mai bine și iși dă seama că nu ii mai e foame. Atunci incepe să-și construiască o crisalidă in care se va produce uimitoarea transformare: omida devine un minunat fluture și își ia zborul.
Când și cum poate fi valorificată?
- Ziua Internațională a Fluturilor, 14 martie
- Ziua dedicată cărții „Omida mâncăcioasă”, 20 martie
- Matematică și explorarea mediului, cifre și numere, mulțimi, zilele săptămânii, ciclul de viață al fluturelui
- Comunicare în limba română, povestire după imagini
- Arte vizuale și abilități practice, produse utile și estetice
Cunoaștere
Stadiile de dezvoltare ale unui fluture
Piramida alimentelor
Știați că…
- omizile sunt insecte dăunătoare, dar pot fi îndepărtate într-un mod natural, cu ajutorul plantelor de levănțică, mentă, salvie, pelin?
- durata medie de viață a unui fluture este de o lună?
- dacă un fluture bate din aripi într-un loc de pe glob, acest lucru poate schimba vremea în viitorul apropiat, într-o regiune îndepărtată?
- marii creatori de modă au fost inspirați de aripile multicolore ale fluturilor în realizarea materialelor și a pieselor vestimentare?
Reflecție
- Ce alimente sănătoase a mâncat omida?
- În ce zi a săptămânii ți-ar plăcea să o însoțești la masă?
- Cum crezi că și-a petrecut fluturele prima lui zi de viață?
Creativitate
- Unde crezi că se petrece acțiunea cărții?
- Găsește un nume potrivit pentru omidă.
- Creează un meniu pentru o omidă.
- Imaginează-ți că ești într-un cocon înainte să se deschidă. Descrie ce vezi.
- Dacă omida ar fi „devoratoare de cărți”, ce titluri crezi că ar alege? Descarcă fișa de mai jos și completeaz-o cu toate titlurile cărților citite de tine și care ți s-au părut „delicioase” !
Distrează-te prin artă
- Realizează o omidă prin dactilopictură.
- Confecționează fluturi prin tehnica Origami.
3.Realizează o felicitare pop-up cu fluturi pentru cineva drag, urmând modelul de mai jos:
Proiecte
Reprezintă pe o farfurie de carton ciclul de dezvoltare al fluturelui, utilizând paste de diferite mărimi și forme(couscous, fusilli, conchiglioni, farfale).
Construiește-ți piramidă alimentară cu alimentele pe care le ai la îndemână.
„Acum 40 de ani, în timp ce experimentam făcând găurele cu un perforator în hârtie, mi-am imaginat un viermişor care roade pagina şi astfel s-a născut ideea cărţii. Pentru mine, ”Omida mâncăcioasă” este o poveste despre speranţă şi mă bucur foarte mult că este iubită în toată lumea. Sper ca această poveste să continue să încânte cititori de toate vârstele şi-mi doresc ca mesajul ei să încurajeze cât mai mulţi copii să crească şi să se dezvolte în mod pozitiv.” Eric Carle, 2009
Minunate materiale! Felicitari, echipei! Bravo, Adriana!